3. 8. 2013

Stabilizátor napětí pro G2 / Screen (G2) regulated power supply

Dalším modulem pro rekonstrukci KS je stabilizátor napětí pro stínící mřížku G2. Zvolil jsem co nejjednodušší ale zato velmi účinné a ověření zapojení paralelního stabilizátoru se zenerovou diodou.

Toto zapojení je například použito i v koncových stupních firmy OM Power. Mezi tím než jsem se dostal k napsání tohoto článku, zveřejnil Tomáš OK1GTH identické zapojení v časopise Radioamatér č. 3/2013, proto ho zde nebudu detailně funkčně popisovat. Spíše se podívejte na moje nezávislé řešení.


Oproti řešení OK1GTH je srážecí rezistor umístěn mimo desku plošných spojů, protože vyžaduje dostatečné chlazení. S výhodou zde lze použít rezistory v kovovém pouzdře, které se našroubují na šasi PA.
Deska dále obsahuje obvody snímání mřížkové napětí a proudu, oba dva opticky oddělené od navazujících obvodů logiky. Na desku lze dále osadit snímací rezistor a trimr pro měření mřížkového proudu, pokud je to vyžadováno.

Následující fotky ukazují osazený stabilizátor v PA R140.


Rezistor R1 a trimr P1 není osazen, protože R140 má tyto prvky pro měření Ig2 umístěny přímo u měřícího přístroje. Zbývá ještě osadit  R4 a R2 podle hodnoty Ig2 kdy má zapůsobit ochrana elektronky.

Z fotky je patrné umístění srážecího rezistoru na společném chladiči s tranzistory.

Pokud máte zájem o PCB je možné je objednat ZDE .




Žádné komentáře:

Okomentovat