26. 10. 2010

Výstupní transformátor pro KV PA 300W / HF PA output transformer

Zde navržený a realizovaný transformátor je určen pro malý portable KV PA 300W se dvěma 150W tranzistory mosfet. Transformátor transformuje impedanci v poměru 1:4 (tj. z 50Ohm na 12.5 a naopak). Transformátor je realizován na feritovém dvouotvorovém jádře BN-43-7051. Primární vinutí je z mosazné trubičky 6mm, sekundární pak 2  závity z lanka v teflonové izolaci o průřezu 1.5mm2. Ćela jsou z jednostranného kuprextitu.

Na následujících obrázcích je vidět praktická relizace transformátoru.




Zapojení pro měření parametrů transformátoru. Primární vinutí je zatíženo 4 ks SMD resistorů 49.9 Ohm.


Transformátor zapájen na testovací desce PA + doplněné kompezanční kondenzátory

Následující grafy ukazují názorně vlastnosti transformátoru


A takto vypadá výsledné přizpůsobení celé výstupní části zesilovače. Transformátor je zapájen do PCB, jsou osazeny oddělovací a blokovací kondenzátory, napájecí tlumivky a místo tranzistorů je v desce zapájena kombinace odporů+kondezátoru simulující výstupní impedanci.



24. 10. 2010

Lokální oscilátor pro 144MHz konvertor / 130MHz local oscillator

Pro pokusy s SDR na 144MHz potřebuji nějaký konvetor 144MHz do KV rozsahu. Trošku jsem popátral po
netu a našel jsem pěkný konvertor od Martina OK1UGA. Martin kovertuje pásmo 2m do 20m pásma. Stejný princip je použit v transvertoru Javornik. Vzhledem k tomu, že jsem měl doma ještě jeden krystal 130 MHz zvolil jsem taky tento koncept. Martin mě poslal podklady k jeho verzi ale já jsem je předělal trošku po svém.
Oddělil jsem oscilátor do separátního modulu a doplnil termostatem od DB6NT. Jako vlastní ocilátor jsem použil osvědčené zapojení typu Butler, které se mě osvědčilo pro harmonické krystaly z produkce Krystaly Hradec Králové. Použitý tranzistor BFG135 v zesilovacím stupni je schopen dodat výkon až 27dBm do zátěže 50Ohm, takže lze tento oscilátor použít i na buzení výkonových směšovačů. V transvertoru bude směšovač s LO=17dBm, takže jsem výkon zesilovače snížil na +23dBm. Výstupní propust potlačí druhou a vyšší harmonické minimálně pod úroveň -80dBc.Celý oscilátor je vestavěn v krabičce z pocínovaného plechu WBG33 (55x55x30mm) z GESu.






11. 10. 2010

Nový anténní přepínač pro QUADa / New QUAD antenna switch

Starý přepínač už byl u antény 4 roky a občas zlobil, zejména při nízkých venkovních teplotách, takže nastal čas udělat přepínač nový. Na svém quadovi od firmy CUBEX mám 6 zářičů (30m-10m) takže přepínač musí mít 6 vstupů. U quada se mi osvědčilo, když se nepoužívané smyčky zářiče nechají pouze  připojené ke koaxiálnímu kabelu (tzn. musí se odpojit jak živý vodič tak i stínění koaxiálního kabelu). Musí se tedy použít 6 kusů relátek se dvěma přepínacími nebo spínacími kontakty.  Volba padla na relé Schrack RM535024. Tyto mají dva spínací kontakty na 400V/16A střídavých, což je dostatečné pro moje účely. Navíc mají tyto relátka šikovné packy na krytce takže se dají elegantně přišroubovat na základovou desku. Mechanické uspořádání je patrné z následujích obrázků.





Měření pak vypadá  takto. Je zřejmé že relé které jsou dále od středu napájení mají horší PSV. Na tyto relé se pak musí zapojit nejdelší pásma (20+30m) ke středu pak přijdou 10+12m.

Dnes jsem přepínač nainstaloval a rovnou i vyzkoušel. PSV na anténě je dobré a i zkoušky s výkonem nový přepínač přežil.

Takto pak vypadá nainstalovaný u antény.

No a starý přepínač po 4 letech používání


Pokud by měl o něho někdo zájem, tak ať se ozve. Můžeme se domluvit, přidám i dostatek náhradních relátek.